Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου 2019

ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Δ.Σ. ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΡΟΛΗΨΗΣ «ΣΧΕΔΙΑ»


Φίλες και φίλοι

Σας καλωσορίζω στον διαδικτυακό τόπο του Κέντρου   Πρόληψης κατά των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Ν. Ιωαννίνων  «Σχεδία»Το Κέντρο Πρόληψης «Σχεδία», πρώην    Συμβουλευτικός Σταθμός Καταπολέμησης  Ναρκωτικών Νομού Ιωαννίνων, είναι το  πρώτο Κέντρο Πρόληψης που λειτούργησε στην Ελλάδα.
Όλα ξεκίνησαν το 1994, με πρωτοβουλία του Διοικητικού Συμβουλίου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας-Τμήμα Ηπείρου, του οποίου είχα την τιμή να είμαι πρόεδρός του.
Με την αξιοποίηση του ευρωπαϊκού προγράμματος «Horizon» στήθηκε ο Συμβουλευτικός Σταθμός Καταπολέμησης Ναρκωτικών Ιωαννίνων.
Το 1996, ως νομαρχιακός σύμβουλος, εισηγήθηκα στην ολομέλεια του Νομαρχιακού Συμβουλίου Ιωαννίνων και αποφασίστηκε ομόφωνα η δημιουργία αστικής εταιρείας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με σκοπό την αντιμετώπιση ενός μεγάλου κοινωνικού προβλήματος, των ναρκωτικών. Στο εγχείρημα αυτό συμμετείχαν όλοι οι τοπικοί κοινωνικοί και επιστημονικοί φορείς (Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων, Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ιωαννίνων, Δήμος Ιωαννιτών, Οικονομικό Επιμελητήριο Ηπείρου, Ιατρικός, Δικηγορικός και Φαρμακευτικός Σύλλογος Ιωαννίνων, Καμπέρειο Πνευματικό Ίδρυμα, Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών, Εργατικό Κέντρο).Κι έτσι, το πρώτο Κέντρο Πρόληψης κατά των Ναρκωτικών έγινε πραγματικότητα με τη συνεργασία του Οργανισμό Κατά των Ναρκωτικών (Ο.ΚΑ.ΝΑ.).

Η χρήση ουσιών από τους νέους της χώρας μας είναι ένα πρόβλημα και για την αντιμετώπισή του χρειάζεται η συνειδητή συμμετοχή της κοινωνίας.
Η ευθύνη της πολιτείας είναι αδιαμφισβήτητη, ωστόσο αν οι ίδιοι εμείς μείνουμε απαθείς και αμέτοχοι σε αυτόν τον εφιάλτη της νέας γενιάς, το πρόβλημα θα γίνει μεγαλύτερο.
Ο ρόλος των τοπικών κοινωνιών στην πρόληψη των εξαρτήσεων είναι ο πλέον αποτελεσματικός σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης των Ναρκωτικών και της Τοξικομανίας. Οφείλουμε λοιπόν να ευαισθητοποιηθούμε και να κινητοποιηθούμε στον αγώνα της πρόληψης.
 Το Κέντρο Πρόληψης «Σχεδία», στο πλαίσιο της ολιστικής αντίληψης για την πρωτογενή πρόληψη,  πραγματοποιεί προληπτικές παρεμβάσεις που απευθύνονται σε παιδιά, εφήβους, νέους, εκπαιδευτικούς και στο γενικό πληθυσμό με στόχο να ενισχυθεί η δυνατότητα του κάθε ατόμου να επιλέγει έναν τρόπο ζωής μακριά από ουσίες και εξαρτήσεις.
Η σχολική κοινότητα αποτελεί κύρια ομάδα στόχο, καθώς η πλειονότητα των δράσεων απευθύνεται σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς.
Από το 2011 η «Σχεδία» επέκτεινε τη δραστηριότητά της πέραν της πρόληψης των εξαρτησιογόνων ουσιών, στην πρόληψη των εξαρτήσεων (διαδίκτυο, τζόγος, κάπνισμα κ.λπ.) και στην προαγωγή της ψυχοκοινωνικής υγείας. Δέχεται χρήστες παράνομων εξαρτησιογόνων ουσιών μετά από εκούσια προσέλευση για θεραπεία.
Το θεραπευτικό πρόγραμμα είναι ανοιχτό, σε ατομική βάση, χωρίς τη χορήγηση φαρμάκων για την υποκατάσταση της εξάρτησης.
Όλες οι υπηρεσίες μας παρέχονται από το έμπειρο και εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό μας εντελώς δωρεάν.
Πιστεύω ότι μέσα από την ιστοσελίδα μας οι πολίτες και ιδιαίτερα οι νέοι, θα βρουν ένα αξιόπιστο δίαυλο ενημέρωσης για όλες τις δράσεις μας, καθώς και έναν χώρο υποστήριξης για όλα τα ζητήματα που τους απασχολούν.

Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε. Πάντα δίπλα σας…

Στέφανος Τζιμογιάννης
Πρόεδρος Δ.Σ. Κέντρου Πρόληψης «Σχεδίας»
Πρόεδρος Δ.Σ. Πανελλαδικού Δικτύου Κέντρων Πρόληψης «ΔΙ.ΚΕ.ΠΡ.Ε.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου